Co4Change.nl

Bel 06 81 90 19 45

uit
de
praktijk

Dag van de zorg

Maak van vandaag jouw dag!

12 mei, dag van de zorg

Iedere keer ontroert het me weer: de ode aan de verpleegkundige van longarts Sander de Hosson. Hij schrijft in zijn blog over de klik van een jonge verpleegkundige met een oudere stervende man zonder familie en vrienden. De verpleegkundige blijft bij hem in zijn laatste uren, terwijl haar dienst erop zit en ze eigenlijk naar huis moet…

Dit verhaal staat natuurlijk niet op zichzelf. Zeker niet in de zorg. Zorgverleners zijn betrokken, harde werkers. Diepe bewondering heb ik ervoor. Ook de schaduwkant van ‘het altijd klaar staan voor een ander’ heb ik van dichtbij gezien: je nooit ‘echt’ vrij voelen, slecht afstand kunnen nemen van je werk, onvoldoende ‘echte’ aandacht voor de cliënt, opgebrand raken…

Herkenbaar? Hoe lukt het je dan toch om in al deze hectiek je aandacht aan de juiste dingen te besteden? In het lekker leesbare boek ‘Waar haal je de energie vandaan?’ van Hans van der Loo en Patrick Davidson, staan praktische tips die je helpen om te doen wat jij belangrijk vindt. Een van de tips uit het boek is het werken met ‘Aandacht’.

De kracht van aandacht

Als je heel veel ballen tegelijk in de lucht probeert te houden, dan versnipper je je energie. Je doet niets voor 100%, ook al zet je je voor 200% in. Daarom is het belangrijk dat je zelf goed weet wat je wilt bereiken. Het komt er simpelweg op neer om keuzes te maken, focus te houden en gewoon te doen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want voor je het weet, laat je je weer meeslepen in de hectiek van alledag. Een paar tips die je kunnen helpen:

  • Weet wat je belangrijk vindt. Focus op dingen die waardevol zijn voor jou. Als je doet wat je echt wilt, dan krijg je er plezier in en komt de energie vanzelf. Pak een vel papier en schrijf op wat voor jou echt belangrijk is.
  • Ga uit van je eigen kracht en die van je collega’s. Doe zelf waar je goed bent en werk samen met collega’s die talenten hebben die jij ontbeert.
  • Sta open voor het positieve om je heen en richt je op dingen die goed gaan.
  • Sta tijdens een werkdag eens stil bij de manier waarop je werkt. Ben je volledig met je aandacht gericht op de dingen die je onderneemt? Train je aandachtspier met meditatieoefeningen. Voor wie jeuk krijgt van oosterse mystiek: er zijn tegenwoordig veel praktische aanpakken. De meeste draaien om concentratie op je ademhaling.
  • Maak werk van je rustmomenten. Het is een inzicht dat ik zelf van iemand kreeg: hard werken is goed, maar daar moeten voldoende momenten van echte ontspanning tegenover staan.
  • Maak je niet kleiner dan je bent. Hoe vaak neem jij het initiatief? Het is de kunst om te kiezen aan welke dingen jij je energie wilt besteden en het daarna gewoon te gaan doen. Begin klein, doe iets en maak het verschil. Niet een keer, maar steeds opnieuw.

12 mei: jouw dag!

Vandaag is het de geboortedag van Florence Nightingale. De Britse verpleegkundige die haar super talent voor organiseren combineerde met de liefde voor haar cliënten. Die bevlogenheid en aandacht zien we dagelijks terug bij vele harde werkers in de zorg. Ook jij ziet vast dingen om je heen, waarvan je denkt ‘dit kan beter en ik weet hoe’. Wacht dan niet langer en maak het verschil. Maak van vandaag jouw dag!

P.S.: wil je weten of jij de touwtjes zelf in handen hebt? Doen dan de gratis ‘Zelftest’.

© 2024 | concept en realisatie: buro111